Met aarde en zaden maakte Arahmaiani een mandala: een concentrisch diagram dat het universum symboliseert en spirituele en rituele betekenis heeft voor boeddhisten. De kunstenaar wil ons met deze installatie herinneren aan onze eigen relatie met de natuur.
Arahmaiani stelde voor dit werk in de Gouden Koets-tentoonstelling te laten zien om onze manier van kijken naar het verleden, het heden en de toekomst te bevragen. Te vaak hebben we de neiging om in binaire concepten te denken, zoals goed of slecht. Een Boeddhistisch wereldbeeld daagt ons uit om dingen met elkaar verbonden te zien. De vraag 'hoe gaan we om met het koloniale verleden?', die opdoemt bij het zien van de Gouden Koets, is volgens Arahmaiani dan ook niet eenvoudig te beantwoorden. Dit vereist zelfreflectie en de vraag wat we echt doen om de huidige koloniale machtsstructuren te beëindigen. De mandala vraagt ons om een einde te maken aan de uitbuiting in al onze interacties met de wereld en harmonie te bereiken. Waaronder onze exploitatie van de natuur.
In optredens onder leiding van de kunstenaar wordt het publiek uitgenodigd om deel te nemen aan het werk en zelf mandala's te maken. Met dit contemplatieve en meditatieve werk wil Arahmaiani herinneringen oproepen aan het universum en hoe we ons allemaal tot elkaar verhouden.
Het Flag Project is een doorlopende reeks optredens en tentoonstellingen die, sinds 2006, de hele wereld rondgingen. In plaats van individueel werk te creëren gaat Arahmaiani in elke editie in gesprek met lokale gemeenschappen, om ruimte te geven aan collectieve creativiteit. Kwesties, zorgen of dingen die als belangrijk worden beschouwd wellen op uit deze interacties en worden vastgelegd in woorden of korte frases die op een reeks kleurrijke vlaggen worden gestikt. Tijdens een optreden zwaait Arahmaiani, samen met de lokale bevolking met wie ze werkte, met deze vlaggen in een parade. Zo stelt ze mensen in staat hun mening te uiten en laat ze een breed publiek meedoen.
Voor Flag Project Amsterdam koos Arahmaiani vier woorden uit Aziatische talen en vier uit Europese talen, van gemeenschappen waarmee ze werkt: Aqal (Intellect in Maleis), Metok (Bloem in Tibetaans), Kuay Le (Blijdschap in Chinees), Rera (Aarde in Ainu Japans). Vrouw (Nederlands), Love (Liefde in Engels), Ame (Ziel in Frans), Mut (Moed in Duits). In het najaar van 2021 doet Arahmaiani een performance en vlaggenparade met Amsterdammers uit verschillende gemeenschappen, om in gesprek te gaan over het verleden, het heden en de toekomst van het rijtuig.
Arahmaiani (Bandung, Indonesia 1961) is one of the most respected contemporary artists in Southeast Asia. She has a versatile oeuvre and is internationally known for her performances. Arahmaiani addresses social and cultural issues around themes such as gender, religion, culture and environment. She often works with local communities.